TUNNETKO jo Ellin ja Tehon?

Nelikirjaimiset nimet yhdistävät näitä: ELLI ja TEHO. Elli uudistaa S-ryhmän työvuorosuunnittelun, kun taas Teho tuo ravitsemustoimialalle kokonaan uuden kokonaisjärjestelmän.

"Taidat olla lentoemäntä, kun niin usein tulet ja lähdet laukkusi kanssa", kommentoi naapuri valmentaja Katri Holttiselle rapussa. Matkapäiviä Katrille ja muille Elli-valmentajille onkin viimeisen vuoden aikana kertynyt: syyskuun loppuun mennessä 1110 opiskelijaa 157 päivässä.

Kuten jo varmasti moni s-ryhmäläinen muistaa, Elli on S-ryhmän uusi työvuorosuunnittelujärjestelmä, joka tulee korvaamaan vuoden 2018 loppuun mennessä MaraPlanin ja Tempuksen koko S-ryhmässä, lähialueita lukuunottamatta. Ellin avulla työvuorot voidaan suunnitella nyt tarvelähtöisesti: Ensin määritellään, mitä työvuoroja tarvitaan, ja sen jälkeen katsotaan, kuinka paljon kyseisiä työvuoroja tarvitaan työhtehtävien hoitamiseksi – tätä kokonaisuutta kutsutaan vakiovuorosetiksi. Vasta sen jälkeen sijoitellaan työntekijöille kyseiset vuorot. Järjestelmä myös mm. osaa antaa heti virheilmoituksen, jos työvuorojen laatija epähuomiossa rikkoo TES-säännöksiä tai työntekijän sopimustunnit ylittyvät.

- Käyttöönotto on tehty osuuskaupoissa ja yksiköissä sitä mukaa kuin valmennuksia on pidetty. Pian alamme olla siinä vaiheessa, että ensimmäinen valmennuskierros on käyty, ja ensi vuoden puolella voimme käynnistää ensimmäiset käyttöä syventävät jatkovalmennukset, projektipäällikkö Jari Ahtiainen kertoo.

Jollaksen Elli-valmentajat - Jarin ja Katrin lisäksi myös Marika Aalto, Sanna Järvenpää ja Katja Vilmi - muistuttavat, että tässä vaiheessa kenenkään ei tarvitse olla vielä Elli-guru.

- Järjestelmä on ollut koko S-ryhmälle uusi, joten me kaikki olemme lähteneet sitä alusta asti opiskelemaan. Nyt tässä vaiheessa meille on karttunut hyvin kokemusta käytöstä, ja olemme päässeet jakamaan parhaita käytäntöjä ja vinkkejä. Tästä jatkamme koko ajan eteenpäin, ja koko ajan s-ryhmäläisten Elli-osaaminen kasvaa, Jari Ahtiainen iloitsee.

Tulossa ravitsemistoimialalle: TEHO

Anna-Liisa Termonen, SOK MaRa -ketjuohjaus

Tuottavuus, tehokkuus ja ohjaus - nämä tärkeät sanat ovat antaneet nimen S-ryhmän ravitsemistoimialan tulevalle kokonaisjärjestelmälle nimeltään TEHO.

- TEHO korvaa jatkossa RIS- ja Tuhti-järjestelmät sekä HOK-Elannon vastaavat järjestelmät Suomessa. Tämän myötä ensimmäistä kertaa koko S-ryhmän historiassa ravitsemistoimialalla tulee olemaan yksi yhtenäinen järjestelmä, Anna-Liisa Termonen SOK MaRa -ketjuohjauksesta valottaa.

Jatkossa esimerkiksi koko toimialan raportointi helpottuu, samoin tuote- ja valikoimanhallinta. Samalla koko toimialalla otetaan käyttöön PCI-kelpoinen maksamisratkaisu, Verifone.

- Myös toimipaikan arkeen TEHO tuo tulevaisuudessa useita helpotuksia. Esimerkiksi tuotteet saadaan kassajärjestelmään hyvin nopeasti, lähes online. Yhteiset pelisäännöt myös helpottavat useassa toimipaikassa työskentelevän työtä, kun järjestelmä on sama kaikkialla.

TEHO-järjestelmän ensimmäinen pilotti käynnistyy joulukuussa 2017 Varuboden-Oslan Presso-Rosso Express -toimipisteessä Porvoossa. Keväällä mukaan pilottiin liittyy Turun Osuuskauppa, ja pilotin jälkeinen laajempi käyttöönotto alkaa syksyllä 2018. Vuosi 2019 tulee olemaan TEHO-järjestelmän kiivainta käyttöönotto- ja valmennusvaihetta.

- Jollas Instituutti valmentaa ensin yksiköiden esimiehet kolmen päivän lähivalmennuksilla, ja tämän jälkeen myynti- ja asiakaspalveluhenkilöstö valmennetaan omassa toimipaikassaan alueosuuskaupan omin voimin. TEHO-valmennukset koskettavat tulevina vuosina lähemmäs 5000 s-ryhmäläistä, ja valmennuksen tukena käytetään mm. verkko-opetusta, videota sekä Skype-valmennusta, Anna-Liisa Termonen kertoo.

"Tämän myötä ensimmäistä kertaa koko S-ryhmän historiassa ravitsemistoimialalla tulee olemaan yksi yhtenäinen järjestelmä"

Teksti Krista Ahola
Kuvat Essi Kunnaspuro
Kommentoi


Ota yhteyttä

Ota yhteyttä