OPISKELIJABLOGGARIT pohtivat hyvinvointia ja työkyvyn ylläpitoa - nappaa vinkit talteen!

Viimeisin ja viimeinen lähijakso Alepan esimiesharjoittelijavalmennuksessa oli minulle ja Miikalle ehkä se mieluisin. Aiheena oli työkyky, eli ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi. Töissä on pidemmän päälle hankalaa olla paras versio itsestään, jos joku elämän osa-alue vastustaa pahasti. Hetkinä joina mieli on maassa on haastavaa olla hyvä asiakaspalvelija ja jos keho ei ole kunnossa saattavat fyysiset työtehtävät tuntua ylivoimaisilta.

Vuorotyössä koen ajankäytön olevan keskeinen ongelma hyvinvoinnin tavoittelussa. Miten saada unirytmi toimimaan vaihtelevilla nukkumaanmenoajoilla, mitä syödä ja milloin, entä liikunta, ihmissuhteet ja muut harrastukset? Entä ihan vain lepo?

Itse ajattelen että hyvinvointiin tähtääminen on sopiva sekoitus suunnitelmallisuutta ja rentoutta. Mitä voin tehdä, että saisin nukuttua hyvin huolimatta työvuorojen vaihteluista? Miten voin vaikuttaa siihen, että syön riittävästi ja ravitsevasti? Miten saan liikuttua tarpeeksi? Jos tekee suunnitelman vaikka näille peruspilareille: unelle, ravinnolle ja liikunnalle, voi huoletta valvoa välillä pidempään, syödä suklaata ja skipata treenin jos siltä tuntuu, se on sitä rentoutta. Kukaan ei jaksa suorittaa elämäänsä, mutta jos asennoituu niin että ne hyvinvointia edistävät teot ovat asioita joita haluaa tehdä, eikä pakollinen paha, kynnys madaltuu.

Minä koen haasteelliseksi ehtiä tehdä peruskuntoharjoitteita tarpeeksi. Siksi juoksen töihin ja käyn siellä suihkussa. Olen kokenut sen myös verrattain mukavammaksi tavaksi aloittaa työpäivä, kuin bussissa istumisen.

Kärsin ennen nukahtamisvaikeuksista. Kävin luennoilla, luin tutkimuksia ja kokeilemalla löysin itselleni keinot hyvään uneen. En koe jaksavani ja ehtiväni tehdä ruokaa joka päivä, joten teen ruokani etukäteen valmiiksi useammaksi päiväksi. Varaan kavereille ajat kalenterista, suunnittelen treenipäivät etukäteen, käyn säännöllisesti fysioterapeutilla hoidattamassa itseäni ja niinä päivinä, kun tuntuu etten vain jaksa, perun suunnitelmat, käperryn sohvan nurkkaan koira kainalossa ja lepään.

Lumista viikonvaihdetta!

Juulia & Miika
Kommentoi


Bloggaajasta

Miika ja Juulia

Miika ja Juulia

Juulian Sydän sykkii lande rauhaan, vaikka kroppa rakastaa vauhtia ja vaaratilanteita. Juulia on hiljattain Helsinkiläistynyt nuori, rento ja huumorintajuinen terveysintoilija. Jos Juulian päästäisi keittiöön, saisi luultavasti eteensä kvinoapitsaa - ja se syötäisiin sään salliessa puistossa yhdessä rakkaan Kim-koiran kanssa.

Miikan tekee onnelliseksi hymyilevä katse tuntemattomalta. Hän keksii jatkuvasti uusia projekteja itselleen ja tykkää lenkkeillä kesäsateessa. Miika on valloittava ja lämmin persoona, joka ei omista villasukkia.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä