LUPAUS hyvästä johtamisesta juurtuu arkeen

Mikä on hyvää johtamista? S-ryhmän johtamislupaukset on nyt määritelty, ja on aika viedä ne jokaisen s-ryhmäläisen esimiehen arkeen. VBO:n esimiehet pelasivat ensimmäisenä johtamislupauksiin keskittyvää Seppo-oppimispeliä.Videonpätkälle on tallentunut osuvia näyttelijänsuorituksia: VBO:n esimiehet siinä havainnollistavat, millainen on onnistunut kehityskeskustelu - ja millainen puolestaan on epäonnistunut. Moderaattori on arvostanut ryhmän panoksen korkealle ja pisteitä ropisee. Kilpailuhenkisyys on selvästi tarttunut, ja esimiesten porukka käy innolla seuraavien Seppo-pelin tehtävien pariin.

Kyse on siis iPadilla pelattavasta pelistä, mutta ei ihan mistä tahansa sellaisesta; johtamislupauspeli toimii S-ryhmän johtamislupausten toimeenpanon työkaluna. Vähän niin kuin istuisi luentosalissa ja kuuntelisi strategiaa Power Pointilta - paitsi että ei ollenkaan.

- Oppimispeli edustaa nykypäivän tapaa oppimisessa, jossa pelillistäminen on ollut trendi jo pidemmän aikaa. Olemme nyt toteuttaneet Seppo-oppimispelialustalle S-ryhmän oman johtamislupauspelin, Jollas Instituutin kehityskonsultti Tiina Savia kertoo.

Pelin pelaaminen haastaa pohtimaan johtamislupauksia omassa ja toimipaikan arjessa. Peliä pelataan pienryhmissä.

- Lisäksi peli on rakennettu niin, että pelissä menestyäkseen ryhmän täytyy jo pelatessa toimia johtamislupausten mukaisesti. Peli toimii siis usealla tasolla yhtä aikaa, Tiina kuvailee.

Johtamislupausten taustalla strategia

S-ryhmän kunnianhimoisen strategian toimeenpanon kannalta keskeistä on hyvä esimiestyö ja johtaminen. Mutta johtamisen kehittämisen pohjaksi tarvitaan joku yhteinen linjaus siitä, mikä on s-ryhmäläistä hyvää johtamista. Linjaus toimii jokaisen esimiesasemassa olevan ohjenuorana: mitä asioita minun täytyy omassa toiminnassani kehittää? Yhteneväisyys johtamisessa on tärkeää myös työnantajamielikuvan kannalta.

- Tämä työ käynnistyi tekemällä laajat johdon haastattelut alueosuuskaupoissa ja SOK:lla. Lisäksi tehtiin laaja kotimainen ja kansainvälinen benchmarking. Tätä sitten SOK:n HR-johtoryhmä lähti työstämään, ja tekemisessä oli tiiviisti mukana myös alueosuuskauppojen ja SOK:n johtoa ja esimiehiä, Jollas Instituutin rehtori Pekka Ruuth taustoittaa.

Lopputuloksena kiteytyi kolme sanaa, jotka kaikki pitävät paljon sisällään: uskallan, arvostan ja toteutan. Näiden kolmen lupauksen alla on vielä yhteensä 16 avaavaa alakohtaa.

- Näitä johtamislupauksia on nyt lähdetty toimeenpanemaan. Ensin osuuskauppojen johtoryhmät pohtivat, mitä lupaukset heillä tarkoittavat ja miten niitä voidaan hyödyntää osuuskaupan tavoitteiden saavuttamisessa. Sen jälkeen aletaan keskustella esimiesten kanssa, mitä nämä tarkoittavat kunkin esimiehen työssä. Tässä prosessissa S-rymän yhtenäiset lupaukset konkretisoituvat ja saavat myös osuuskaupan omia piirteitä, toki sukunäön säilyttäen, Pekka kertoo.

Kick-off lupausten pariin

VBO ehti ensimmäisenä johtamislupausten konkreettiseen jalkauttamiseen viime toukokuun päällikköpäivässään.

- Jaoimme päälliköt satunnaisiin, noin viiden hengen ryhmiin. Ryhmät saivat käyttöönsä pelikassit iPadeineen ja puoli päivää aikaa Seppo-pelin pelaamiseen. Tehtävät olivat monipuolisia: niissä mm. näyteltiin ja kuvattiin videota ja valokuvaa. Pelillisyys sai tietysti tietynlaisen kilpailuhenkisyyden tässä esimiesporukassa nousemaan, ja tehtävät selvästi tempasivat mukaansa, VBO:n henkilöstöpäällikkö Paula Pajunen kertoo.

Pelituokion jälkeen jokainen VBO:n esimies varmasti muisti ne kolme johtamislupausten pääotsikkoa. Tavoite olikin juurruttaa ne tärkeäksi osaksi omaa arjen esimiestyötä.

"Etukäteen hieman jännitin sitä, päädymmekö tehtävissä vain taputtelemaan itseämme selkään ja todistelemaan, että toimimme jo valmiiksi näiden lupausten mukaisesti."

- Etukäteen hieman jännitin sitä, päädymmekö tehtävissä vain taputtelemaan itseämme selkään ja todistelemaan, että toimimme jo valmiiksi näiden lupausten mukaisesti. Tehtävät oli kuitenkin taitavasti rakennettu niin, että ne aidosti haastoivat pohtimaan asioita syvemmin. Erilaiset tehtävänannot pitivät hienosti ajatukset näiden lupausten äärellä, Paula kuvailee.

Peli on tehokas kick-off johtamislupausten pariin. Se on kuitenkin vasta alkuorientaatio: sen jälkeen johtamislupaukset siirtyvät arkeen, ja niitä pidetään eri yhteyksissä yllä ja syvennetään.

- Meillä pelin myötä syntyneitä materiaaleja jaetaan mm. esimiesten Bossi-viikkokirjeessä. Lisäksi johtamislupauksista nousevia teemoja poimitaan jatkossakin kaksi kertaa vuodessa pidettävien päällikköpäivien aiheiksi. Esimerkiksi lokakuun päällikköpäivässä keskitymme kehityskeskustelu-teemaan, Paula Pajunen kertoo.

 

Teksti Krista Ahola
Kuvat Essi Kunnaspuro
Kommentoi


Ota yhteyttä

Ota yhteyttä